3BIT ciasto bez pieczenia, szybkie i łatwe w wykonaniu. Jest dość słodkie, dlatego trzeba uważać, aby inne warstwy nie były przesłodzone. Jeżeli chcemy poczęstować i zaskoczyć gości to na pewno zrobimy to tym pysznym ciastem.
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej
- 500-600 g herbatników
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- cukier puder do smaku
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
- 500 ml i pół szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Masa budyniowa: 1 i 0,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aby budyń zgęstniał. Odstawić z palnika. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodać chłodny budyń i ucierać na jednolitą masę.
Dla ułatwienia można ugotować dwa budynie śmietankowe w 500 ml mleka. Proszek budyniowy rozrobić w połowie szklanki.
W połowie szklanki gorącej wody rozrobić 3 łyżeczki żelatyny. Dobrze wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić z odrobiną cukru pudru do smaku, do ubijanej śmietanki dodać żelatynę. Odstawić na moment do lodówki.
Na blaszkę wyłożyć warstwę herbatników, wylać budyń (ciepły ale nie zbyt gorący). Na budyń wyłożyć herbatniki, na nie masę krówkową (najlepiej jeszcze na ciepły budyń przykryty herbatnikami, gdyż wtedy będzie łatwiej rozsmarować masę). Na masę krówkę znowu herbatniki i schłodzoną ubitą śmietanę kremówkę. Wierzch posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz