środa, 24 września 2014

PALUCHY ZIEMNIACZANE Z SEREM

Nie wiadomo co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu. Można je wykorzystać w prosty i smaczny sposób. Paluchy ziemniaczane są świetną alternatywą. Robi się je podobnie jak kopytka, tylko zapiekane w piekarniku.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • koperek
  • ser
  • jajko
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do masy ziemniaczanej dodać masło, mąkę i trochę pieprzy, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części, na posypanej mąką stolnicy uformować wałki (jak na kopytka), delikatnie spłaszczyć je i pokroić na paluszki.
Paluszki przełożyć na blaszkę posmarowaną olejem, posypać ziołami prowansalskimi, posiekanym koperkiem i położyć plasterek sera.
Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach C przez 15 min.


Ja również zrobiłam wersję bez sera, którą można podać do obiadu z sosem śmietanowym.




2 komentarze:

  1. Jadłam takie na komunii bratanicy...pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To pyszny i oryginalny dodatek do obiadu. Ja lubię dodać suszonego lubczyku, nabierają innego smaku.

    OdpowiedzUsuń