Wzięła mnie ochota na rybę po grecku. Trochę inną niż zazwyczaj robię. Przepis pochodzi od mojej teściowej i różni się znacząco od tego, który wyniosłam z domu.
Składniki:
- 2 kg filet z ryby (np. panga, halibut, mintaj)
- pół główki białej kapusty
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- pół świeżej czerwonej papryki
- 2 cebule
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- mały przecier
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka słodka mielona
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Filety z ryby, odmrozić, umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Pół główki kapusty poszatkować, wypłukać i gotować w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli) aż do miękkości. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pół papryki pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do rondla wlać trochę oleju z połowy szklanki, zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, seler, pietruszkę i paprykę, podlać resztą oleju z szklanki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu podlewając wodą. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do nich ugotowaną kapustę, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki ketchupu, mały przecier, wymieszać. Do smaku dodać sól, pieprz i paprykę mieloną.
Rybę obtoczyć w osolonych jajkach i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ułożyć w pojemniku lub na dużym talerzu kawałki ryby, na to wyłożyć farsz warzywny. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz