piątek, 5 września 2014

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM GRZYBOWYM


Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, czyli potrawa jarska. Jak wiadomo potrawy jarskie to dania z warzyw, grzybów i z dodatkami sera, jajek, ciast i owoców morza. Moim ulubionym daniem jarskim z dzieciństwa były własnie kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.


Składniki na kotlety ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze potłuc, można przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.


Składniki na sos z świeżych grzybów:
  • 25 dag świeżych grzybów (pieczarek, podgrzybków, prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu podlewając 1/2 szklanki wody. Dodać grzybki i tyle wody, aby były przykryte. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu, szybko mieszać, aby nie powstały grudki, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz