Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym, czyli potrawa jarska. Jak wiadomo potrawy jarskie to dania z warzyw, grzybów i z dodatkami sera, jajek, ciast i owoców morza. Moim ulubionym daniem jarskim z dzieciństwa były własnie kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.
Składniki na kotlety ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze potłuc, można przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajka, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Składniki na sos z świeżych grzybów:
- 25 dag świeżych grzybów (pieczarek, podgrzybków, prawdziwków)
- 1 cebula
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 łyżki margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu podlewając 1/2 szklanki wody. Dodać grzybki i tyle wody, aby były przykryte. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu, szybko mieszać, aby nie powstały grudki, zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz