Pierogi nie są niestety daniem błyskawicznym, zabierają dość sporo czasu. Jednak warto, bo są przepyszne. Chyba każdy z nas lubi prawdziwe domowe pierogi, nie te ze sklepu. Dobre pierogi robi mama, ale te najlepsze zawsze u babci. Pierogi mogą być z mięsem, kapustą, na słodko i te tradycyjne ruskie. W pierogach najważniejszy nie jest farsz lecz dobre ciasto, ja próbowałam wielu w końcu sama doszłam do tego idealnego. Moja babcia mawiała, że w dobrym cieście na pierogi w trakcie wałkowania powstają pęcherzyki. W tym zawsze one są i naprawdę smakuje wyśmienicie :)
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg białego sera (najlepiej półtłusty)
- 1 duża cebula
- trochę margaryny
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze tłuczemy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie, dodać do ziemniaków razem z serem. Doprawiamy pieprzem i jeżeli istnieje potrzeba solą. Dobrze potłuc w celu wymieszania się składników.
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki oleju
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę, mleko i olej. Najlepiej ciasto wyrabiać w misce i jeżeli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką.
Sposób przygotowania:
Ciasto dzielimy na części, każdą z części wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek dajemy trochę farszu i lepimy. W garnku wstawiamy wodę, dodajemy trochę soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy. Podajemy z zeszkloną cebulką i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz