środa, 27 sierpnia 2014

ROSÓŁ


U mnie w domu zazwyczaj gości na stole ten drobiowy, ale zdarza się i drobiowo-wołowy jak i nawet z kaczki. Rosół jest syty, rozgrzewający co za tym idzie dobry na przeziębienia. Zarówno jest też idealną baza wielu zup.

Składniki:
  • cała tuszka z kury (mogą być również, skrzydełka, pałki itp.)
  • 3 - 4 sztuki marchwi
  • korzeń pietruszki (2 - 3 sztuki)
  • kawałek korzenia selera
  • por
  • pietruszka naciowa
  • lubczyk
  • opalona cebula
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • makaron nitki
Mięso powinno być świeże lub odmrożone dzień wcześniej, ponieważ gotowanie zamrożonego mięsa może spowodować tym, że rosół zrobi się mętny. A zatem, mięso dobrze płuczemy, wrzucamy do gara z zimna wodą na mały ogień. Co jakiś czas zbieramy łyżką powstała ''szumowinę". W momencie, gdy rosół zacznie nam się gotować dodajemy sól, pieprz, 2 ziarnka ziela angielskiego, liść laurowy i warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por, lubczyk, opaloną cebulę), można je dodać już wcześniej wraz z mięsem, ale lepiej jest to zrobić później. po pierwsze dlatego że warzywa potrzebują mniej czasu aby ''dojść'', a zbyt długie gotowanie pozbywa ich cennych witamin. Rosół najlepiej gotować ok 2 godzin na małym ogniu, tak aby tylko lekko ''bulgotał''. Dzięki temu będzie miał lepszy smak. Najlepszym makaronem do rosołu są tzw. nitki. Makaron gotujemy wg. sposobu przygotowania podanego na jego opakowaniu. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz