sobota, 23 sierpnia 2014

IDEALNE MIĘSO NA SOS


Co zrobić, aby po uduszeniu mięso było smaczne, soczyste i miękkie? Jest na to kilka prostych sposobów.

  1. Trzeba pamiętać, aby mięso kroić w poprzek włókien - będzie bardziej miękkie. Warto je również rozbić lekko tłuczkiem, będzie wtedy bardziej kruche.
  2. Przed obsmażeniem mięso trzeba oprószyć przyprawami - łatwiej wnikną do środka. Zazwyczaj używa się pieprzu. Mięso można również wymieszać z posiekanym czosnkiem. Wołowiny lepiej na początku nie solić, bo zrobi się łykowata.
  3. Mięso przeznaczone do obsmażenia można oprószyć mąką. Dzięki temu szybko i łatwo się przyrumieni. A w trakcie duszenia maka będzie pęczniała, zgęszczając jednocześnie potrawę. Zazwyczaj nie wymaga ona już dodatkowego zgęszczania. 
  4. Przypiekanie mięsa na dodatkowym tłuszczu sprawia, że na jego powierzchni powstaje chrupiąca skórka, która dodaje smaku. Smażymy zwykle na oleju, chociaż wieprzowinę można na smalcu.
  5. Obsmażone mięso należy przełożyć do rondla lub garnka z grubym dnem. Należy pamiętać, aby nie używać zimnej wody, bo mięso stwardnieje. Dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawy i chleb (np. razowy, który zaostrzy smak).
  6. Na początku duszenia dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Można wsypać też trochę soli (nie do wołowiny), należy pamiętać, że w miarę odparowania wody smak potrawy staje się intensywniejszy. Dlatego dosalanie i doprawianie na ostro warto pozostawić na koniec.
  7. Jeśli sos, w którym dusi się mięso nie jest wystarczająco gęsty można do niego dodać 1 - 2 łyżki mąki rozprowadzonej w części przestudzonego sosu lub odrobinie zimnej wody. Aby sos zachował swój kolor najlepiej użyć mąki ziemniaczanej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz