niedziela, 24 sierpnia 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy maszynką. Ziemniaki ugniatamy na płasko w misce, dzielimy na 4 części (robimy tzw. krzyż), jedną część wyjmujemy. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z ziemniakami. Dodajemy wyjętą część ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy dobrze ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiamy niewielkie kulki - kluski i w każdej robimy palcem niewielką dziurkę. Wrzucamy kluski do osolonej gotującej się wody, mieszamy aby nie przywarły do dna. W momencie, gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 1 - 2 min i wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. 

Przykładowy sposób podania:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz