Sałatka brokułowa jest idealna na śniadanie lub kolacje dla kobiet w ciąży. To źródło żelaza i kwasu foliowego. Jak wiadomo pietruszka zawiera witaminy z grupy B, A i C oraz najważniejsze kwas foliowy. Zarówno wspomaga trawienie jak i jest źródłem takich minerałów jak: wapń, magnez i żelazo. Pomidor zaś to źródło witamin z grupy C i B. Obniża ciśnienie krwi i jest moczopędny co dobrze wpływa na nerki. Brokuły to kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, kwasy omega-3 i wiele cennych substancji.
Składniki:
- Brokuły
- Pomidor
- Natka pietruszki
- Jajko
- Jogurt naturalny
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
Brokuły oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie, zwracając uwagę na to by nie były zbyt miękkie. Jajko ugotować na twardo. Pomidora i natkę pietruszki umyć. Pietruszkę posiatkować, a pomidora pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Jajko obrać z łupki, pokroić na 4 części. Obgotowane brokuły ostudzić, dodać do nich pomidor, jajko, polać sosem czosnkowym i posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz