sobota, 30 sierpnia 2014

SAŁATKA BROKUŁOWA

Sałatka brokułowa jest idealna na śniadanie lub kolacje dla kobiet w ciąży. To źródło żelaza i kwasu foliowego. Jak wiadomo pietruszka zawiera witaminy z grupy B, A i C oraz najważniejsze kwas foliowy. Zarówno wspomaga trawienie jak i jest źródłem takich minerałów jak: wapń, magnez i żelazo. Pomidor zaś to źródło witamin z grupy C i B. Obniża ciśnienie krwi i jest moczopędny co dobrze wpływa na nerki. Brokuły to kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, kwasy omega-3 i wiele cennych substancji.

Składniki:
  • Brokuły
  • Pomidor
  • Natka pietruszki
  • Jajko
  • Jogurt naturalny
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz
Brokuły oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki i obgotować w osolonej wodzie, zwracając uwagę na to by nie były zbyt miękkie. Jajko ugotować na twardo. Pomidora i natkę pietruszki umyć. Pietruszkę posiatkować, a pomidora pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Jajko obrać z łupki, pokroić na 4 części. Obgotowane brokuły ostudzić, dodać do nich pomidor, jajko, polać sosem czosnkowym i posypać pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz