piątek, 29 sierpnia 2014

PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane, syte i tanie lecz niestety dość pracochłonne. U mnie zazwyczaj z dodatkiem pietruszki, ze śmietanką lub jakimś dipem. Również często gości na stole placek po węgiersku, ale o nim już niedługo. Dziś placki podałam z dipem twarogowo-czosnkowym. 

Składniki na placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • pietruszka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Obrać i umyć ziemniaki, cebulę i czosnek. Zetrzeć na tarce o małych oczkach warzywa. Można do tego użyć specjalnej maszynki pójdzie to wtedy łatwiej i szybciej. Masę ziemniaczaną przełożyć na druszlak lub sitka, poczekać aż nadmiar wody z startych ziemniaków ocieknie. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i sporo posiekanej natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki, cienkie lub grubsze wszystko zależy od gustu kulinarnego. Podajemy z śmietaną lub tak jak ja dziś z dipem twarogowo-czosnkowym.


Składniki na dip twarogowo-czosnkowy:
  • opakowanie twarogu
  • mała śmietana
  • mały jogurt grecki
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i jogurt grecki. Czosnek oczyścić, umyć i przecisnąć przez praskę do dipu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Można podawać do placków ziemniaczanych.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz