Placki ziemniaczane, syte i tanie lecz niestety dość pracochłonne. U mnie zazwyczaj z dodatkiem pietruszki, ze śmietanką lub jakimś dipem. Również często gości na stole placek po węgiersku, ale o nim już niedługo. Dziś placki podałam z dipem twarogowo-czosnkowym.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- pietruszka
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Obrać i umyć ziemniaki, cebulę i czosnek. Zetrzeć na tarce o małych oczkach warzywa. Można do tego użyć specjalnej maszynki pójdzie to wtedy łatwiej i szybciej. Masę ziemniaczaną przełożyć na druszlak lub sitka, poczekać aż nadmiar wody z startych ziemniaków ocieknie. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i sporo posiekanej natki pietruszki, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki, cienkie lub grubsze wszystko zależy od gustu kulinarnego. Podajemy z śmietaną lub tak jak ja dziś z dipem twarogowo-czosnkowym.
Składniki na dip twarogowo-czosnkowy:
- opakowanie twarogu
- mała śmietana
- mały jogurt grecki
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i jogurt grecki. Czosnek oczyścić, umyć i przecisnąć przez praskę do dipu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Można podawać do placków ziemniaczanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz