- 500 g wołowiny lub wieprzowiny
- 500 g pieczarek
- 2 zielone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 2-3 cebule
- kilka ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany 18%
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na paski, osuszyć i oprószyć mąką. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki również pokroić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i wołowinę, smażyć razem, mieszając. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Do mięsa wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki. Wrzucić resztę warzyw i gotować 45 min. Koncentrat rozprowadzić w zimnej wodzie (pół szklanki) dodać do wywaru. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Przyprawić gulasz solą, pieprzem, natką pietruszki i zaprawić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz