piątek, 22 sierpnia 2014

STROGONOW


Składniki:

  • 500 g wołowiny lub wieprzowiny
  • 500 g pieczarek
  • 2 zielone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 cebule
  • kilka ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany 18%
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na paski, osuszyć i oprószyć mąką. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki również pokroić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i wołowinę, smażyć razem, mieszając. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Do mięsa wlać bulion, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki. Wrzucić resztę warzyw i gotować 45 min. Koncentrat rozprowadzić w zimnej wodzie (pół szklanki) dodać do wywaru. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Przyprawić gulasz solą, pieprzem, natką pietruszki i zaprawić śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz