Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno (najlepiej dodać szczyptę soli, lepiej się ubijają), stopniowo dodawać cukier i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty. Można upiec też z całości i później podzielić na dwie części. Jedna z nich będzie podstawą ciasta, a drugą kroimy wzdłuż w paski o szerokości 1 cm.
Składniki na masę:
- 1/2 L mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 L śmietany kremówki
- cukier puder
Wykonanie:
Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 1/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Przygotować kolejną żelatynę, również z 3 łyżeczek rozpuszczonych w 1/4 gorącej wody, dobrze wymieszać i pozostawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę wyjętą z lodówki ubić z cukrem (kremówkę zawsze ubijamy zimną!), dodać przestygniętą żelatynę. Połączyć z wystudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać.
Przełożenie placka:
Cały placek biszkoptowy - cienko masę - paski biszkoptowe ułożone w odległości ok 1 cm - wypełniamy wolne przestrzenie masą - paski biszkoptowe ułożone na warstwie masy - wypełniamy wolne przestrzenie masą i cienką warstwę masy na górze ciasta - posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz