niedziela, 12 kwietnia 2015

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Kolejna odsłona dietetycznego obiadu. Kto powiedział, że dieta musi być nudna? Może być kolorowa i do tego smacznie. Na parze nie oznacza bez smaku, a wręcz przeciwnie. To danie jest idealnym dowodem na to, że można zjeść smacznie i zdrowo.

Składniki na farsz:
  • 4 kule mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • ser feta (ilość wg uznania)
Szpinak roztopić w garnku na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę ser feta. Farszu nie trzeba doprawiać, wystarczy sam ser feta, jak wiadomo jest dość słony.

Składniki dodatkowe:
  • pierś z kurczaka
  • 1 torebka ryżu brązowego
Pierś z kurczaka opłukać, przeciąć na pół i rozbić. Wyłożyć na wierzch farsz szpinakowy i zwinąć, owinąć dratwą lub powbijać wykałaczki tak aby roladka się nie otworzyła. Dusić na parze do momentu, aż mięso nie będzie surowe. 
Torebkę ryżu ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

Podawać z sałatką (przepis na sałatkę) z dodatkiem jajka na twardo.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz