Przepis zaczerpnęłam z książki pt. ''Filozofia Zdrowia'' na temat zdrowego odżywiania, które wpływa na nasze zdrowie. W książce dokładnie jest opisane jak jedzenie, które nas wychładza jest przyczyną wielu chorób. Kompozycja przypraw, których używa autorka wpływa znacząco na nasze zdrowie. Właśnie w tej książce jest wiele ciekawych i z ręka na sercu mogę napisać smacznych potraw. Co jakiś czas będę dodawać jakiś ciekawy przepis. Dzisiaj właśnie zrobiłam na spróbowanie krokiety wg przepisu autorki książki. Mała porcja na spróbowanie, została w momencie pochłonięta, a ja jedynie usłyszałam od domowników, że właśnie takie krokiety życzą sobie na święta. Szczerze polecam.
Składniki na ciasto naleśnikowe (przepis na 8 szt.):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- jajko
- 1/4 łyżeczka imbiru
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki wody
Wszystkie składniki suche składniki wsypać do miski z połową porcji wody i ubić drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie gładkie dodać resztę wody i wymieszać.
Ciasto smażyć na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.
Składniki na farsz mięsno-warzywny:
- gotowane mięso i warzywa z zupy lub rosołu
- 1 łyżka oleju
- kminek
- pieprz
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczka vegety
- sól do smaku
- szczypta majeranku
- szczypta bazylii
Gotowane mięso wraz z warzywami zmielić i podsmażyć na patelni (łyżka oleju), dodać przyprawy
i podsmażyć przez 10 min.
Farsz rozsmarować na naleśniku i formować krokiety. Sposób formowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz