wtorek, 16 grudnia 2014

KROKIETY Z FARSZEM MIĘSNO-WARZYWNYM

Przepis zaczerpnęłam z książki pt. ''Filozofia Zdrowia'' na temat zdrowego odżywiania, które wpływa na nasze zdrowie. W książce dokładnie jest opisane jak jedzenie, które nas wychładza jest przyczyną wielu chorób. Kompozycja przypraw, których używa autorka wpływa znacząco na nasze zdrowie. Właśnie w tej książce jest wiele ciekawych i z ręka na sercu mogę napisać smacznych potraw. Co jakiś czas będę dodawać jakiś ciekawy przepis. Dzisiaj właśnie zrobiłam na spróbowanie krokiety wg przepisu autorki książki. Mała porcja na spróbowanie, została w momencie pochłonięta, a ja jedynie usłyszałam od domowników, że właśnie takie krokiety życzą sobie na święta. Szczerze polecam.


Składniki na ciasto naleśnikowe (przepis na 8 szt.):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • jajko
  • 1/4 łyżeczka imbiru
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki wody
Wszystkie składniki suche składniki wsypać do miski z połową porcji wody i ubić drewnianą łyżką. Kiedy ciasto będzie gładkie dodać resztę wody i wymieszać.
Ciasto smażyć na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.

Składniki na farsz mięsno-warzywny:
  • gotowane mięso i warzywa z zupy lub rosołu
  • 1 łyżka oleju
  • kminek
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczka vegety
  • sól do smaku
  • szczypta majeranku
  • szczypta bazylii
Gotowane mięso wraz z warzywami zmielić i podsmażyć na patelni (łyżka oleju), dodać przyprawy 
i podsmażyć przez 10 min.
Farsz rozsmarować na naleśniku i formować krokiety. Sposób formowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz