wtorek, 9 września 2014

PIECZEŃ A LA KACZKA

U mnie w domu jest nazywana A la kaczka, lecz z kaczką to ona nie ma nic wspólnego, nawet obok kaczki nie stała :) Ale taka nazwa w domu się przyjęła. Pieczeń jest dobra z pieczywem na zimno jak i na ciepło, do tego buraczki z chrzanem. Pycha!

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe
  • kilka ząbków czosnek
  • natka pietruszki
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • dratwa
Kurczaka umyć i poluzować z kości. Jeżeli macie problem z luzowaniem kurczaka znalazłam ciekawy filmik jak to zrobić krok po kroku, KOTLET.TV tłumaczy to w szybki i zrozumiały sposób, oto filmik link
Mięso z kurczaka możemy wyłożyć na skórze lub zmielić i wymieszać z mięsem mielonym wieprzowym (ja zrobiłam w ten sposób). Doprawić do smaku przyprawami, posiekaną bardzo drobno cebulą, natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wyrobić gładką masę. Farsz nałożyć na skórę i zawinąć, można zszyć lub owinąć dratwą. W skórę wcierać paprykę słodką mieloną, wyłożyć na blaszce wysmarowanej olejem.
Pieczemy w temp. 180 stopni C. Mięso pieczemy tyle czasu ile ono waży, np. nasza pieczeń waży 2 kg pieczemy 2 godziny. Jeżeli widzimy, że mięso zaczyna nam się przypiekać zmniejszamy temperaturę i pieczenie na dół piekarnika. Co jakiś czas przełączając, aby nasza pieczeń ładnie się zezłociła. Można również przykryć pieczeń folią aluminiową i pod koniec pieczenia ją zdjąć, aby ją zarumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz