środa, 10 września 2014

PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Są znakomite :) Można je spotkać praktycznie w każdej cukierni, ale czy bardziej nie cieszą zrobione te przez nas. Występują pod wieloma nazwami np. pączki wiedeńskie, gniazda. Są trochę pracochłonne, ale na prawdę warto.

Składniki na masę:
  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • pergamin
  • olej do smażenia
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać jednym ruchem mąkę i energicznie mieszać. Ucierać ciasto aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru wyciąć kwadraty, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta (gniazda).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami smażyć nasze pączki/gniazda, w trakcie smażenia zdjąć papier. Wyjąć osączyć z oleju.

Składniki na glazurę (lukier):
  • 20 dkg cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny.

Pączki udekorować glazurą (lukrem). 


2 komentarze:

  1. Jadła kiedyś takie pączki i bardzo mi smakowały :) Wyglądają znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam, choć są bardzo kaloryczne. Można je również piec w piekarniku, tylko jak dla mnie wtedy wychodzą trochę suche. Więc wolę bombę kaloryczna w głębokim oleju :)

      Usuń