czwartek, 11 września 2014

LASAGNE BOLOGNESE

Pora na trochę kuchni włoskiej. W swoim otoczeniu nie znam osoby, której ta kuchnia by nie smakowała. Idealne połączenie składników sprawia że jest na prawdę dobra. Lasagne jest łatwa i dość szybka w wykonaniu, a zarazem pyszna. 

Składniki dodatkowe:
  • 40 dkg sera żółtego
  • makaron lasagne (mi wystarczyło 9 płatów, po 3 na warstwę)
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oregano
Makaron gotować przez 4 min w osolonej wodzie, aby tylko trochę zmiękł. Rozłożyć na talerzach, każdy osobno aby się nie posklejał. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składniki na sos boloński:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka mielona
  • bazylia mielona
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie sosu do spaghetti bolognese (można taki sos również samemu przygotować, ale ja poszłam na łatwiznę)
  • odrobina oliwy 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (papryka słodka i ostra mielona, bazylia mielona, sól, pieprz, dodaję również odrobinę majeranku, który ułatwia trawienie). Delikatnie podsmażam, Przyrządzam sos wg przepisu na opakowaniu (sos nie może być zbyt rzadki, dlatego możemy śmiało zmniejszyć ilość wody). Przez chwilę gotuje. Odstawiam na bok.

Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz (idealny jest biały)
  • gałka muszkatołowa
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło. Na płynne już masło posypać mąkę i energicznie mieszać aż do połączenia składników. Uważać aby nie zarumienić i nie smażyć. Kiedy powstanie jednolita masa wlać 1 szklankę mleka, energicznie mieszając trzepaczką (można to również zrobić mikserem), by nie powstały kluchy. Podgrzewać na małym ogniu i powoli dolewać resztę mleka ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprowadzić do wrzenia. 

Przygotowanie: naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim 3 płaty makaronu, posmarować sosem beszamelowym, farsz z sosem bolońskim, posypać serem, przykryć makaronem, i znowu sos beszamelowy, farsz, ser, makaron, sos beszamelowy, ser. Posypać oregano. Piec w temp. 180 stopni C przez ok 20-30 min. Pieczemy dokładnie do momentu rozpuszczenia i zarumienienia się sera. 
Sosu beszamelowego nie żałować, dodaje on smaku całej potrawie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz