niedziela, 21 września 2014

PIZZA

Jak pizza to tylko ta domowa, bo w końcu najlepsza! W domu zawsze można zrobić taka jak się lubi, na grubym lub cienkim cieście i na takich składnikach jak lubimy!


Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • paczka drożdży babuni
  • olej
  • woda
  • sól
  • cukier
Drożdże rozrobić z połową szklanki letniej wody, dodać pół łyżeczki soli i szczyptę cukru, wymieszać i posypać delikatnie mąką. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, dolać szklankę letniej wody, pół szklanki oleju i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto. Im dłużej wyrabia się ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, nie za dużo, bo może wyjść twarde. Zaś jeśli po dłuższym wyrabianiu ma dobrą konsystencję, a nie chce odchodzić od ręki wystarczy dodać odrobinkę oleju. Najważniejsze, aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać pomidory z puszki. Przyprawić: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzy, 2-3 łyżeczki oregano. Wymieszać.

Ciasto podzielić na kilka części, zależy od wielkości blaszek i wyrośnięcia ciasta. Na oprószonej mąką blaszce wyłożyć ciasto, posmarować sosem, posypać startym serem i wyłożyć resztę składników. 



Dodatki do pizzy zależą od naszego gustu. Ja dałam ser mozzarella, cebulę, paprykę, szynkę, pieczarki i kukurydzę. Wierzch pizzy posypałam przyprawą do pizzy.


2 komentarze:

  1. Zgadzam się że domowa najlepsza i takiej nie można nazwać śmieciowym jedzeniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam domowej pizzy, czas to zmienić...Twoja bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń