poniedziałek, 8 września 2014

RYBA PO GRECKU

Wzięła mnie ochota na rybę po grecku. Trochę inną niż zazwyczaj robię. Przepis pochodzi od mojej teściowej i różni się znacząco od tego, który wyniosłam z domu.

Składniki:
  • 2 kg filet z ryby (np. panga, halibut, mintaj)
  • pół główki białej kapusty
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • mały przecier
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Filety z ryby, odmrozić, umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Pół główki kapusty poszatkować, wypłukać i gotować w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli) aż do miękkości. Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pół papryki pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Do rondla wlać trochę oleju z połowy szklanki, zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, seler, pietruszkę i paprykę, podlać resztą oleju z szklanki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu podlewając wodą. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do nich ugotowaną kapustę, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki ketchupu, mały przecier, wymieszać. Do smaku dodać sól, pieprz i paprykę mieloną.
Rybę obtoczyć w osolonych jajkach i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ułożyć w pojemniku lub na dużym talerzu kawałki ryby, na to wyłożyć farsz warzywny. Podawać na ciepło lub zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz