wtorek, 9 września 2014

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Uwielbiam powidła. Te prawdziwe domowe. Kocham naleśniki z powidłami, rogala maślanego do tego szklanka mleka i powidła zajadane łyżeczką. Można je podać na wiele sposobów, można użyć do ciast, np. świątecznego piernika. Powidła śliwkowe mają wiele zastosowań.

Składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 1 kg cukru (lub wg uznania)
Śliwki umyć, usunąć pestki. Dno garnka wypełnić niewielką ilością wody i wrzucić śliwki.Gotować ok 10-15 min. Ugotowane śliwki (można też zblendować lub przetrzeć przez sitko) smażyć na wolnym ogniu. Gdy zaczną gęstnieć dodać cukier i dalej smażyć. Gęstość powideł zależy od naszych upodobań. Jeżeli chcemy bardzo gęste należy je długo smażyć. Dla ułatwienia można również dodać cukier żelujący, proporcje zawsze są podane na opakowaniu. Gorące powidła przełożyć do słoików, zamknąć szczelnie i jeszcze chwilę pasteryzować (słoiki gotować w garnku do połowy w wodzie, spód garnka wyłożyć ściereczka).

2 komentarze:

  1. Dodaję jeszcze sok z cytryny, podnosi walory smakowe śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze śliwki są więc przy następnej turze dodam sok z cytryny :) Dziękuję za radę, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń