niedziela, 18 stycznia 2015

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA


Tradycja, trochę ulepszona przeze mnie :) Chrupiąca skórka, aromatyczne przyprawy i soczyste mięsko. Idealny obiad, kolacja. Chyba nie ma osoby, która nie lubi kurczaka. Jedni lubią złocistego, drudzy przypieczonego, a inni jak my z chrupiącą skórka, mocno przypieczonego. A sos, który wytwarza się w trakcie pieczenia jest idealny do polania ziemniaków czy innych dodatków do obiadu.

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka chilli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
  • margaryna
Udka oczyszczamy. Nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem sojowym lub maggi, układamy na udkach i obok kawałki margaryny. Pieczemy w piekarniku przez 80 min w 150 stopniach C. 


Jeśli chcemy aby nasze udka były mniej przypieczone pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę i przykrywamy folią aluminiową.

Propozycja podania:


Przepis na ryż z pieczarkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz