Tradycja, trochę ulepszona przeze mnie :) Chrupiąca skórka, aromatyczne przyprawy i soczyste mięsko. Idealny obiad, kolacja. Chyba nie ma osoby, która nie lubi kurczaka. Jedni lubią złocistego, drudzy przypieczonego, a inni jak my z chrupiącą skórka, mocno przypieczonego. A sos, który wytwarza się w trakcie pieczenia jest idealny do polania ziemniaków czy innych dodatków do obiadu.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka chilli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego lub maggi
- margaryna
Udka oczyszczamy. Nacieramy przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem sojowym lub maggi, układamy na udkach i obok kawałki margaryny. Pieczemy w piekarniku przez 80 min w 150 stopniach C.
Jeśli chcemy aby nasze udka były mniej przypieczone pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę i przykrywamy folią aluminiową.
Propozycja podania:
Przepis na ryż z pieczarkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz