niedziela, 4 stycznia 2015

SERNIK KRÓLEWSKI

Miałam więcej twarogu, z którym nie wiedziałam co zrobić. Padło na sernik królewski, uwielbiany przez mojego męża. Dawno nie było nic z wypieków więc równie dobrze się złożyło. Obok tego sernika nie sposób przejść obojętnie. Tradycja jednak zawsze jest najlepsza.

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka smalcu
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedna schować na najmniej 30 min do lodówki, a druga część do zamrażarki.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera białego (tłusty lub półtłusty)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser przepuścić przez maszynkę. Białka ubić na sztywna pianę. Ser wymieszać z resztą składników i miksować do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia, a na niego część ciasta z lodówki. Na ciasto wylać masę serową. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzeć na masę serową na tarce z grubymi oczkami.

Piec w temp 180 stopni przez 1 do 1,5 godziny. Zależy wszystko od piekarnika w moim to trwa 1,5h.

Składniki na polewę:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuścić w mleku na średnim ogniu. Polewą polać przestudzone ciasto. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz