Miałam więcej twarogu, z którym nie wiedziałam co zrobić. Padło na sernik królewski, uwielbiany przez mojego męża. Dawno nie było nic z wypieków więc równie dobrze się złożyło. Obok tego sernika nie sposób przejść obojętnie. Tradycja jednak zawsze jest najlepsza.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 margaryna
- 25 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedna schować na najmniej 30 min do lodówki, a druga część do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego (tłusty lub półtłusty)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser przepuścić przez maszynkę. Białka ubić na sztywna pianę. Ser wymieszać z resztą składników i miksować do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia, a na niego część ciasta z lodówki. Na ciasto wylać masę serową. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzeć na masę serową na tarce z grubymi oczkami.
Piec w temp 180 stopni przez 1 do 1,5 godziny. Zależy wszystko od piekarnika w moim to trwa 1,5h.
Składniki na polewę:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuścić w mleku na średnim ogniu. Polewą polać przestudzone ciasto. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz