wtorek, 30 grudnia 2014

PALUCHY PIZZOWE

Paluchy pizzowe, zwane również czosnkowymi. Z myślą o Sylwestrze pomyślałam, że będzie to idealna przekąska na taka imprezę. Smaczne na ciepło jak i na zimno, z dipem.


Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • paczka drożdży babuni
  • olej
  • woda
  • sól
  • cukier
Drożdże rozrobić z połową szklanki letniej wody, dodać pół łyżeczki soli i szczyptę cukru, wymieszać i posypać delikatnie mąką. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, dolać szklankę letniej wody, pół szklanki oleju i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto. Im dłużej wyrabia się ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, nie za dużo, bo może wyjść twarde. Zaś jeśli po dłuższym wyrabianiu ma dobrą konsystencję, a nie chce odchodzić od ręki wystarczy dodać odrobinkę oleju. Najważniejsze, aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na sos:
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • pieprz
  • sól
Do miseczki przelać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.

Pozostałe składniki:
  • 250 dkg sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • mąka do podsypania
  • jajko
  • olej
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Stolnicę podsypać mąką, kawałek wyrośniętego ciasta rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem pozostawiając czyste brzegi, posypać serem. Dłuższe końce ciasta złączyć ze sobą do środka, pociąć na paski o szerokości 2 cm.


Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem. Paski ciasta zakręcić raz lub dwa razy i ułożyć na blaszce jak najbliżej siebie.
Białko jajka rozbić, posmarować paluchy i posypać przyprawa do pizzy.
Piec w 180 stopniach C przez ok 35 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią.
Podawać z pozostałym sosem ''czerwonym''.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz