poniedziałek, 19 stycznia 2015

RACUCHY DROŻDŻOWE ALA PIZZA

Alternatywa słodkich racuchów. To trochę taka pizza na szybko :) Racuchy drożdżowe można zrobić z ulubionymi składnikami. Uwielbiane przez dzieciaki, nawet te niejadki się nimi zajadają. Pyszne z różnymi dipami lub zwykłym ketchupem. 

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kostki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 L ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g pieczarek
  • jedna czerwona papryka
  • duża cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • ulubiona wędlina, kiełbasa lub parówki
Wszystkie dodatki drobno kroimy. Najlepiej jak nie będą zbyt duże i grube. Składniki na ciasto najlepiej żeby były w temp pokojowej, wrzucamy do miski i miksujemy do momentu aż się dokładnie połączą. Wszystkie dodatki dorzucamy do ciasta i mieszamy łyżka. 
Tak na prawdę dodatkowe składniki zależą od naszego gustu lub od tego co akurat mamy w lodówce. Do racuchów możemy dorzucić wszystko na co mamy ochotę.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Najlepiej robić to powoli, aby wszystkie dodatki doszły. 
Podawać z ulubionym dipem lub ketchupem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz