W niedziele obiad musi być królewski, więc u mnie pyszne rolady schabowe, ziemniaczki, surówka z pekińskiej, brukselki i sos, no i oczywiście rosół. Tradycyjnie i pysznie.
Składniki:
- 4 płaty schabowego
- musztarda
- 4 plastry boczku
- 2 ogórki korniszon
- papryka
- cebula
- ser żółty
- jajko na twardo
- sól
- pieprz
Schabowy opłukać i rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w grubsze pióra. Paprykę w paski (po jednym na kotlet), ogórki podzielić na 4 części. Ser żółty 4 paski. Jajko ugotowane na twardo podzielić na 4.
Dalsze wykonanie:
1. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Posmarować musztardą.
3. Wyłożyć plasterek boczku.
4. Wyłożyć cebulę.
5. Plasterek sera
6. Ogórek
7. Paprykę
8. Jajko na twardo
9. Zawinąć roladkę i owinąć dratwą lub powbijać wykałaczki.
10. Dusić i podsmażać na margarynie. Na bazie roladek zrobić sos. Sposób przygotowania sosu (tutaj). Sos zaczynamy od punktu 5, ale warto przeczytać cały przepis.
Propozycja podania:
Jakie smakowite i dopieszczone. :)
OdpowiedzUsuń