niedziela, 5 października 2014

ROLADKI SCHABOWE

W niedziele obiad musi być królewski, więc u mnie pyszne rolady schabowe, ziemniaczki, surówka z pekińskiej, brukselki i sos, no i oczywiście rosół. Tradycyjnie i pysznie. 

Składniki:

  • 4 płaty schabowego
  • musztarda
  • 4 plastry boczku
  • 2 ogórki korniszon 
  • papryka
  • cebula
  • ser żółty
  • jajko na twardo
  • sól
  • pieprz
Schabowy opłukać i rozbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w grubsze pióra. Paprykę w paski (po jednym na kotlet), ogórki podzielić na 4 części. Ser żółty 4 paski. Jajko ugotowane na twardo podzielić na 4.
Dalsze wykonanie:

1. Oprószyć solą i pieprzem.


2. Posmarować musztardą.


3. Wyłożyć plasterek boczku.


4. Wyłożyć cebulę.


5. Plasterek sera


6. Ogórek



7. Paprykę


8. Jajko na twardo


9. Zawinąć roladkę i owinąć dratwą lub powbijać wykałaczki.


10. Dusić i podsmażać na margarynie. Na bazie roladek zrobić sos. Sposób przygotowania sosu (tutaj). Sos zaczynamy od punktu 5, ale warto przeczytać cały przepis.




Propozycja podania:











1 komentarz: