czwartek, 16 października 2014

PANCAKES

Czasem uwielbiam pancakes na drugie śniadanie z ciepłym kakao :) Do tego jakiś dobry swojski dżemik lub powidła i jakieś owoce. Tym razem u mnie dżem jabłkowy i owoce żurawiny z syropu.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki (lub po połowie mleka/śmietany)
  • 4 jajka
Jajka wbić do miseczki rozbełtać. Do miski wrzucić pozostałe składniki, dodać rozbełtane jajka i mieszać trzepaczką do połączenia składników. Ciasto najlepiej odstawić na całą noc, ale również wystarczy 30 min. Smażyć na średnim ogniu na maśle, przewracać kiedy pojawią się 'bąbelki'. pancakes smażymy na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz