Wypróbowałam wiele przepisów na sos do placka po węgiersku, aż doszłam do tego, który odpowiada mojej rodzinie najbardziej. Idealnie pasuje do niego surówka z kapusty kiszonej. Mój sos i placek jest dopieszczony do granic możliwości.
Składniki na sos:
- 500 g mięsa wieprzowego
- pół papryki czerwonej
- 10 pieczarek
- 5 ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przepis na sos. Postępujemy wg punktów. W 7 punkcie do sosu dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Placki smażymy na całości dużej patelni.
Przygotowanie:
Placka wyłożyć na talerz, połowę polać sosem, złożyć drugą połową placka i całość polać sosem. Do smaku można dołożyć z boku trochę śmietany i surówkę z kapusty kiszonej, która jest idealnym dodatkiem do placka po węgiersku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz