Kutyki. Potrawa jarska składająca się z ziemniaków i sera białego, do tego dobry dip czosnkowy lub zwykła śmietana. Kolejna alternatywa podania ziemniaków, do tego bardzo syta i smaczna. W ciąży uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, dlatego tak dużo potraw z ziemniakiem w roli głównej na blogu.
Składniki na masę ziemniaczaną:
- 1,5 kg ziemniaków
- mały kefir
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać i opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, a 0,5 kg zetrzeć jak na placki ziemniaczane, odcisnąć dobrze od wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić i potłuc z kefirem na puree. Ugotowane ziemniaki wymieszać z startymi na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na farsz serowy:
- 2 kostki sera białego
- żółtko
- sól
- pieprz
Ser połączyć z żółtkiem, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.
Składniki na sos czosnkowy:
- Mała śmietana
- Serek naturalny puszysty (np. Piątnica)
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Do miseczki przełożyć mała śmietanę, pół serka naturalnego puszystego, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Formować kotlety z serem w środku.
Wykonanie:
1.
2.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu, na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz