sobota, 4 października 2014

KUTYKI

Kutyki. Potrawa jarska składająca się z ziemniaków i sera białego, do tego dobry dip czosnkowy lub zwykła śmietana. Kolejna alternatywa podania ziemniaków, do tego bardzo syta i smaczna. W ciąży uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, dlatego tak dużo potraw z ziemniakiem w roli głównej na blogu.

Składniki na masę ziemniaczaną:
  • 1,5 kg ziemniaków
  •  mały kefir
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrać i opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, a 0,5 kg zetrzeć jak na placki ziemniaczane, odcisnąć dobrze od wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić i potłuc z kefirem na puree. Ugotowane ziemniaki wymieszać z startymi na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.



Składniki na farsz serowy:
  • 2 kostki sera białego
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
Ser połączyć z żółtkiem, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać.


Składniki na sos czosnkowy:
  • Mała śmietana
  • Serek naturalny puszysty (np. Piątnica)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Do miseczki przełożyć mała śmietanę, pół serka naturalnego puszystego, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.


Formować kotlety z serem w środku. 
Wykonanie:

1.

2.

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu, na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz