piątek, 19 września 2014

MIĘSO PIERNIKOWE

Mięso piernikowe ma swój niepowtarzalny smak. Jest soczyste i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. W trakcie przygotowania w domu unoszą się nieziemskie zapachy.

Składniki:
  • 1 kg karczku
  • 4 cebule
  • pół szklanki oleju
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka vegety 
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawę maggi do smaku
Dzień wcześniej karczek umyć i pokroić w plastry, Cebulę pokroić w pióra. Przygotować zalewę piernikową: pół szklanki oleju, cała przyprawa do piernika, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżeczka soli, maggi do smaku, wymieszać. Mięso i cebulę wrzucić do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą piernikową,wymieszać i schować do lodówki na noc.


W dzień przygotowania, mięso wyjąć z lodówki, wymieszać i postawić w naczyniu żaroodpornym na palnik na małym ogniu, dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia utworzy się pyszny sos.


Propozycja podania: 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz