Mięso piernikowe ma swój niepowtarzalny smak. Jest soczyste i kruche, wręcz rozpływa się w ustach. W trakcie przygotowania w domu unoszą się nieziemskie zapachy.
Składniki:
- 1 kg karczku
- 4 cebule
- pół szklanki oleju
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka soli
- przyprawę maggi do smaku
Dzień wcześniej karczek umyć i pokroić w plastry, Cebulę pokroić w pióra. Przygotować zalewę piernikową: pół szklanki oleju, cała przyprawa do piernika, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżeczka soli, maggi do smaku, wymieszać. Mięso i cebulę wrzucić do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą piernikową,wymieszać i schować do lodówki na noc.
W dzień przygotowania, mięso wyjąć z lodówki, wymieszać i postawić w naczyniu żaroodpornym na palnik na małym ogniu, dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia utworzy się pyszny sos.
Propozycja podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz