wtorek, 16 września 2014

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Idealne na śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Do tego szklanka ciepłego mleka lub kakao :) Równie dobrze smakują do kawy. Syte a zarazem smaczne.

Składniki na bułeczki:
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
W 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, zrobić wgłębienie wsypać w nie cukier, rozkłócone (roztrzepane) jajka, zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto dolewając po trochu resztę mleka. Na końcu olej i nadal wyrabiać.

Składniki na masę serową:
  • 1 kostka sera białego
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • cukier puder
Rodzynki namoczyć w wodzie. Ser biały dobrze wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem do smaku i namoczonymi rodzynkami (bez wody). Ma powstać jednolita masa.

Urywać kawałki ciasta, rozłożyć je w rękach, w środek dać trochę masy serowej i zamknąć (formować bułeczki). Odłożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Na blaszce bułeczki układać w odstępach, aby zostawić im miejsce na wyrośnięcie. Piec w temp 180 stopni C przez 20-30 min.



1 komentarz: