wtorek, 20 stycznia 2015

KARPATKA



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąkę i parzyć na małym ogniu energicznie mieszając do momentu połączenia się składników. W momencie gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z palnika i ostudzić.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia i sól. Miksować do powstania jednolitej masy,
Masę podzielić na dwie części.
Blaszkę wysmarować margaryną i podsypać mąką. Rozłożyć cienko jedną cześć ciasta.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku ok 30 min.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 300 g masła i dodatkowo łyżkę masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
1,5 szklanki mleka zagotować z łyżką masła, cukrem waniliowym i cukrem. Pozostałą część mleka dobrze wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, można to zrobić mikserem. Dodac do gotującego się mleka szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwile gotować żeby budyń zrobił się gęsty. Pozostawić do ostygnięcia. Masło, najlepiej w temp pokojowej, utrzeć mikserem na masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. 

Masę rozprowadzić na przestygniętym blacie ciasta i przykryć drugim ciastem. Można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz