Ryż z pieczarkami. Super dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Jakoś dawno u mnie zapomniany, a jednak tak lubiany. Łatwy i prosty w przygotowaniu. Wystarczy trochę pieczarek i ryżu :)
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu pieczarkowego
- margaryna
W garnku zagotować wodę z łyżeczka soli. Do wrzącej wrzucić torebki ryżu, tak aby były zanurzone. Gotować 15-20 min pod przykryciem.
Pieczarki pokroić, opłukać. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Do rondla wrzucić trochę margaryny, dodać cebulę i pieczarki. Przyprawić łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu. Dusić pod przykryciem, pod koniec dodać łyżkę sosu pieczarkowego, doda on wyrazistego smaku.
Pieczarki wymieszać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz