sobota, 11 października 2014

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Może i ciasto francuskie jest pracochłonne, trzeba już je przygotować dzień wcześniej, ale za to jak smakuje właśnie to zrobione samodzielnie. Paszteciki z pieczarkami są również idealnym dodatkiem do barszczu. U mnie w Święta zawsze bywają na stole, z farszem pieczarkowym, grzybowym z dodatkiem kapusty. 

Składniki na ciasto francuskie:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 kostki masła
  • 2 śmietany
Wszystkie składniki posiekać, zagniatać do momentu połączenie się wszystkich składników. Schować do lodówki na noc. Na drugi dzień wałkować, co jakiś czas składając na 4 części i wałkować dalej. Im więcej razy w ten sposób przełożymy ciasto, po upieczeniu będzie mieć więcej ''warstw''. 

Dla ułatwienia można kupić już gotowe ciasto francuskie.

Składniki na farsz pieczarkowy: 

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu pieczarkowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina margaryny
Pieczarki kroimy, płuczemy. Cebule również kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pieczarki, cebulę, odrobinę soli (soli możemy dodać więcej, bo ciasto francuskie nie jest słone) i dusimy do momentu, aż wyparuje woda, którą puszczą pieczarki. Dodajemy 2 łyżki sosu pieczarkowego, pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy. Dostawiamy do przestygnięcia.

Składniki dodatkowe:
  • jajko
  • sezam
  • papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować w prostokąt, Wyłożyć na szerokość 15 cm farsz pieczarkowy (pozostawiając brzegi ciasta puste). Zwinąć w rulon, odciąć nożem od reszty ciasta (łączenie ciasta ma być u dołu). Następnie rulon pokroić w mniejsze kawałki (4-5 cm).  Z reszta ciasta postępujemy dokładnie tak samo. Nasze paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia w pewnych odstępach (ponieważ paszteciki w trakcie pieczenia będą rosły). Paszteciki pieczemy w temp 180 stopni C, do momentu aż się zarumienią (20-30 min).





1 komentarz: