Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Może i ciasto francuskie jest pracochłonne, trzeba już je przygotować dzień wcześniej, ale za to jak smakuje właśnie to zrobione samodzielnie. Paszteciki z pieczarkami są również idealnym dodatkiem do barszczu. U mnie w Święta zawsze bywają na stole, z farszem pieczarkowym, grzybowym z dodatkiem kapusty.
Składniki na ciasto francuskie:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 kostki masła
- 2 śmietany
Wszystkie składniki posiekać, zagniatać do momentu połączenie się wszystkich składników. Schować do lodówki na noc. Na drugi dzień wałkować, co jakiś czas składając na 4 części i wałkować dalej. Im więcej razy w ten sposób przełożymy ciasto, po upieczeniu będzie mieć więcej ''warstw''.
Dla ułatwienia można kupić już gotowe ciasto francuskie.
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki sosu pieczarkowego
- sól
- pieprz
- odrobina margaryny
Pieczarki kroimy, płuczemy. Cebule również kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pieczarki, cebulę, odrobinę soli (soli możemy dodać więcej, bo ciasto francuskie nie jest słone) i dusimy do momentu, aż wyparuje woda, którą puszczą pieczarki. Dodajemy 2 łyżki sosu pieczarkowego, pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy. Dostawiamy do przestygnięcia.
Składniki dodatkowe:
- jajko
- sezam
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Smacznego!
OdpowiedzUsuń