Klasyka, tak dawno zapomniana przez mnie. Dzisiaj naszła mnie ochota. Szybko i pysznie, a jeszcze szybciej znikły z talerza. Oponki są chyba przez wszystkich uwielbiane. Ja po wielu próbach w końcu znalazłam swój idealny przepis.
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 25 dkg sera białego w kostce
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu lub wódki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ser przepuścić przez maszynkę. Mąkę przesiać z sodą, dodać resztę składników (ser, soda, żółtka, ubite białko, szczypta soli, cukier waniliowy, kieliszek spirytusu lub wódki, cukier, śmietana). Wyrobić ciasto, w razie potrzeby jak będzie zbyt rzadkie dosypać mąki. Ciasto wałkować wg uznania, wycinać krążki szklanką, w środku krążka zrobić dziurkę, najlepiej kieliszkiem. Smażyć w głębokim oleju, z dwóch sron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz