sobota, 13 grudnia 2014

SAŁATKA COLESLAW

Każdy z nas chyba zna słynną sałatkę coleslaw. Jest na prawdę idealnym dodatkiem do każdego dania.

Składniki:
  • pół główki białej kapusty
  • dwie marchewki
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • posiekana pietruszka
Warzywa najlepiej zetrzeć na tarce lub w maszynce do siekania warzyw. Jedynie cebulę pokroić w drobną kostkę.Dodajemy do warzyw jeszcze posiekaną natkę pietruszki, Do połowy szklanki majonezu dodajemy ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Sos wylewamy do warzyw i ponownie mieszamy, aż się dobrze połączy z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy pod swoje podniebienie. Sałatka najlepiej smakuje kiedy trochę odstoi, najlepiej z 1h. Można ją podawać do prawię każdych dań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz