niedziela, 14 grudnia 2014

ŻEBERKA BBQ

Pieczone żeberka w sosie BBQ. Są na prawdę pyszne. Ostro słodkie w smaku, mięso delikatne i rozpływające się w ustach. Sos BBQ dodaje im niesamowity smak. Na prawdę danie godne polecenia. U mnie w domu często goszczą z pieczonymi ziemniaczkami i często z sałatką Coleslaw, na która przepis znajdziecie na blogu.

Składniki:
  • 1-2 kg żeberek wieprzowych
  • sos BBQ
  • kieliszek wódki
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • woda do podlania
Marynata:
  • 3 łyżeczki cukru białego lub brązowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzy
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka pieprz cayenne
  • łyżeczka kurkumy mielonej
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
Żeberka umyć, osuszyć, wymieszać z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki marynaty dokładnie wymieszane dodajemy do żeberek i dokładnie je nacieramy. Najlepiej odłożyć je na noc do lodówki, ale również kilka godzin w lodówce wystarczy.
Żeberka obsmażamy na patelni z każdej strony 2 min. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy do nich kieliszek wódki i wody, tak żeby nie przykryły mięsa.
Wkładamy w przykrytym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok 2h co jakiś czas podlewając powstałym sosem. Po tym czasie przełożyć żeberka na blaszkę, mięsem do góry, posmarować dość grubo sosem BBQ i zapiec w piekarniku tak żeby sos zgęstniał, ale się nie przypalił. 
Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz