niedziela, 24 sierpnia 2014

CEBULARZE


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią mleka. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłym miejscu.
Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko (nie gorące), olej. Wyrobić ciasto, do momentu aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dosypać mąkę. Po wyrobieniu podsypać ciasto mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mniej więcej na 60 - 90 min.
W momencie kiedy ciasto będzie wyrastało przygotować farsz cebulowy, ponadto u mnie podałam jeszcze bułeczki z farszem pieczarkowym.


Składniki na farsz cebulowy:
  • 6 cebul
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • odrobinę margaryny
  • szklanka wody
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić cebule, dodać szczyptę cukru. Zeszklić, dodać szklankę wody i dusić do momentu aż woda wyparuje. Dodajemy przyprawy do smaku.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki na farsz pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • łyżka sosu pieczarkowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina margaryny
Pieczarki kroimy, płuczemy. Cebule również kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pieczarki, cebulę, odrobinę soli i dusimy do momentu, aż wyparuje woda, która puszczą pieczarki. Dodajemy łyżkę sosu pieczarkowego, pieprzu do smaku i dokładnie mieszamy. Dostawiamy do przestygnięcia.

Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu dzielimy na tyle części na ile wystarczy ciasta. Wielkość bułeczek zależy od naszego gustu. Każdą część rozwałkować na placek (dość gruby) dnem kufla lub jakiejś szklanki odbić w cieście, w to miejsce wyłożyć farsz. Pozostawić chwilkę do wyrośnięcia. Piec przez 20 - 25 min w 185 stopniach C na złoty kolor. Można podawać z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz