sobota, 30 sierpnia 2014

PIEROGI RUSKIE

Pierogi nie są niestety daniem błyskawicznym, zabierają dość sporo czasu. Jednak warto, bo są przepyszne. Chyba każdy z nas lubi prawdziwe domowe pierogi, nie te ze sklepu. Dobre pierogi robi mama, ale te najlepsze zawsze u babci. Pierogi mogą być z mięsem, kapustą, na słodko i te tradycyjne ruskie. W pierogach najważniejszy nie jest farsz lecz dobre ciasto, ja próbowałam wielu w końcu sama doszłam do tego idealnego. Moja babcia mawiała, że w dobrym cieście na pierogi w trakcie wałkowania powstają pęcherzyki. W tym zawsze one są i naprawdę smakuje wyśmienicie :)


Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg białego sera (najlepiej półtłusty)
  • 1 duża cebula
  • trochę margaryny
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze tłuczemy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie, dodać do ziemniaków razem z serem. Doprawiamy pieprzem i jeżeli istnieje potrzeba solą. Dobrze potłuc w celu wymieszania się składników.


Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę, mleko i olej. Najlepiej ciasto wyrabiać w misce i  jeżeli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką. 

Sposób przygotowania:

Ciasto dzielimy na części, każdą z części wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek dajemy trochę farszu i lepimy. W garnku wstawiamy wodę, dodajemy trochę soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy. Podajemy z zeszkloną cebulką i śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz