sobota, 30 sierpnia 2014

MINI PĄCZUSIE


Pyszne, szybkie w przygotowaniu i równie w mgnieniu oka znikają ze stołu. Malutkie puszyste pączusie serowe są głównie przysmakiem dzieci, ale również kuszą się na nie dorośli.

Składniki:
  • 0,5 kg białego sera
  • 2-3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
Ser można przekręcić przez maszynkę lecz nie jest to konieczne. Wystarczy dobrze wyrobić masę lub rozdrobnić go widelcem. Ważne jest by wszystkie składniki wyrabiać mokrymi rękami. Nie przejmować się tym, że ciasto jest rzadkie, takie ma ono być. Kulki wyrabiamy mokrymi rękoma i  mają one być niewielkie. Mogą wyjść niekształtne, ale w trakcie smażenie ładnie się zaokrąglą i urosną. Wrzucać do rondla z rozgrzanym olejem i smażyć aż do uzyskania złotego koloru. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz